Sem vložte podnadpis

PĚSTOVANÉ ODRŮDY - PINOT NOIR, CHARDONNAY, TRAMÍN ČERVENÝ, HIBERNAL, KERNER

PINOT NOIR - Odrůda, která je výzvou pro každého vinaře. Je velmi pravděpodobné, že touto odrůdou byly již ve středověku osázeny svahy, na kterých dnes vinaříme. Není jednoduché dopěstovat zdravý hrozen a vyrobit delikátní víno této odrůdy. Vyrobit kvalitní víno vyžaduje především sklidit kvalitní hrozen a ten dostaneme u pinotu jen při velmi nízkých výnosech. My se snažíme držet výnosy kolem 0,75kg na keř. 

Zároveň byl pro nás velmi zásadní výběr klonů, kterých máme ve výsadbě šest . Dominantní jsou nejkvalitnější francouzské klony 115, 777 a 828 , které byly doplněny o dva  Polešovické Po 20 a Po 22 a jeden Něměcký Gm20, čímž chceme docílit komplexnosti vyrobeného vína.

Neméně důležitý je pak způsob, jakým Pinot noir pěstujeme. Používáme vedení  "na hlavu" , které se přestalo používat pro vysokou pracnost v padesátých letech minulého století a nízké vedení, které je typické pro pěstování této odrůdy v její domovině, tedy Burgundsku. Zároveň je naše výsadba nejhustší v rámci celé ČR. Při sponu 1,5 x 0,6 by se nám na 1ha vešlo 11111 hlav.



CHARDONNAY - Milujeme Chardonnay. Jedna z nejpěstovanějších odrůd této planety našla svou domovinu prakticky v každé vinařské oblasti tohoto světa. Špičkovému Chardonnay z Burgudnska se ovšem žádné nevyrovná, tedy aspoň podle nás. V žádném případě se nechystáme takové víno napodobovat. Ono to vlastně ani dost dobře nejde. Půdní a klimatické rozdíly jsou veliké. Přesto se snažíme alespoň révu pěstovat stejným způsobem, tedy na nízkém vedení při velmi hustém sponu 11111hlav/ha a držet velmi nízké výnosy do 0,75kg na keř.

Výroba pak vždy probíhá v barikových sudech, kterými se snažíme docílit komplexnosti vyráběného vína. Samozřejmostí je spontánní kvašení, jablečno - mléčná fermentace a následné dlouhé, min. 8mi měsíční ležení na kvasnicích.